Missie en visie
Wat is de drijfveer achter het Ruyteninstituut?:
• Bomen en struiken in het landschapsarchitectonisch ontwerp zijn veelal verbeeld als eindbeeld, een treffend voorbeeld zijn de artist impressions voor nieuwbouwprojecten. Echter er wordt bij de aanleg veelal jong plantmateriaal gebruikt dat tijd nodig heeft om tot dat eindbeeld uit te groeien. Dat betekent dat er in de jaren daarna relatief veel en duur onderhoud nodig is om de planten de ruimte te geven.
• Door deze menselijke ingrepen wordt de natuur verstoord: planten gaan uithangen, machines zorgen voor lawaai, plantmateriaal wordt onttrokken uit de kringloop, de kruidenlaag wordt ernstig beschadigd door rijsporen en er ontwikkelt een uniforme opslag van brandnetels wanneer de houtsnippers blijven liggen. De herstelgroei van de afgezaagde bomen en struiken bestaan uit groeischeuten zonder bloem- en vruchtontwikkeling. Tenslotte stuiten deze ingrepen op weerstand van omwonenden met de vraag: ‘Waarom is dit nodig?’
• In de keten van het besluit tot aanleg tot en met het gebruik van het groen zijn verschillende spelers actief, zoals overheden, advies- en landschapsarchitectenbureaus, boomkwekers, aannemers en gebruikers. Wanneer zaken niet goed op elkaar zijn afgestemd lopen de kosten al snel op, gaat het proces langer duren, wordt de kwaliteit van de beplanting lager en de teleurstellingen worden groter zoals door tegenvallende aanleg van te klein plantmateriaal, hoge inboet en later zelfs kaalslag. De bezuinigingen enerzijds en de toenemende vraag naar hogere kwaliteit beplantingen anderzijds zetten de huidige keten echter onder druk om toch goed te presteren.